Noot: dit bericht werd gepubliceerd op 15/05/2020 – We leven in onzekere tijden. Verschillende mensen vragen Confianz daarom wat de Spaanse vastgoedmarkt gaat doen na de coronacrisis. Ook wij kunnen de toekomst niet voorspellen, maar met deze bijdrage zullen we enkele factoren bespreken die ons inziens een impact kunnen hebben op de vastgoedmarkt in Spanje.
Een kort overzicht van de Spaanse vastgoedmarkt
Allereerst is er niet zoiets als “de Spaanse vastgoedmarkt”. De vastgoedmarkt in Spanje is sterk gefragmenteerd. Enerzijds is er de binnenlandse huizenmarkt voor Spanjaarden en residenten. De koopkracht van de Spanjaarden stond reeds onder druk omwille van de gestegen vastgoedprijzen. Door corona – een economisch drama voor vele Spanjaarden – zal dit er niet op verbeteren. Ook de markt voor tweede verblijven (Spanjaarden die in eigen land een vakantiewoning kopen) zal onder druk staan. Met prijsdalingen tot gevolg.
Anderzijds is er de internationale markt: niet-Spanjaarden die een vakantiewoning kopen in Spanje. Hierbij dienen we een onderscheid te maken tussen herverkopen en nieuwbouwprojecten. De marktdynamiek is tevens sterk afhankelijk van de regio. De markt in Ibiza ziet er geheel anders uit dan bijvoorbeeld de markt in de Costa Blanca.
Factor 1. De economische gevolgen van corona
“Morir de hambre o por el coronavirus.” Sterven van de honger of sterven door het coronavirus. Zoals hierboven al aangehaald, komen vele Spanjaarden in financiële problemen door de economische gevolgen van het coronavirus. Dit zal niet anders zijn in andere landen.
De Spaanse binnenlandse markt komt hierdoor wellicht onder druk. Maar ongetwijfeld zullen ook meer buitenlanders hun Spaanse tweede verblijf te koop zetten. De prijzen van voornamelijk woningen in herverkoop zullen hierdoor dalen.
Factor 2. De interesse in Spaans vastgoed
Momenteel ligt de internationale markt stil. Er vinden bijna geen nieuwe verkopen plaats. Echter merken we zowel in onze eigen praktijk als bij verschillende makelaars geen afname van interesse in Spaans vastgoed. Integendeel, wij zien een toename in aanvragen van mensen met (emigratie)plannen. Ook onze cliënten – voornamelijk Belgen en Nederlanders – die zich reeds in het koopproces bevinden, hopen om de transactie snel af te ronden.
Natuurlijk, zolang de mensen niet persoonlijk naar Spanje kunnen reizen, zijn er maar een beperkt aantal nieuwe verkopen. Dit zal een tijdelijke impact hebben op nieuwbouwwoningen. Promotoren zullen projecten goedkoper of onder gunstigere voorwaarden te koop aanbieden. Echter zal de prijsdaling beperkt blijven, omdat zij – in tegenstelling tot particuliere herverkopers – minder marge hebben om prijzen te verlagen.
Maar eens de reisrestricties worden opgeheven, verwachten we snel een heropleving in verkopen aan buitenlanders, dit zowel bij herverkopen als bij nieuwbouwprojecten. Gepensioneerde en vermogende kopers uit België, Nederland, Groot-Brittanië, Duitsland, Zwitserland etc. worden financieel minder geraakt door de economische gevolgen van de coronacrisis. Bovendien zal de rente ook nog lang laag blijven, wat een reden is om in vastgoed te beleggen.
Factor 3. Brexit
De Brexit zorgt vooralsnog voor veel onzekerheid. Veel Britten – de grootste buitenlandse markt – zullen hun Spaans vastgoed proberen te verkopen. Ook zullen zij als niet-EU onderdanen mogelijks in de toekomst meer hindernissen ondervinden om te kopen. Dit zal voornamelijk impact hebben op herverkopen.
Desalniettemin zullen ook Britten blijven kopen. Spanje blijft immers één van de aangenaamste en betaalbaarste bestemmingen in Europa en heeft de infrastructuur om tweede verblijvers te huisvesten.
Factor 4. Social distancing
Laten we eerlijk zijn: social distancing maakt het leven niet aangenamer. We denken dan voornamelijk aan hotels. In het slechtste geval blijven de publieke ruimtes van hotels gesloten. In een realistischer scenario zal de capaciteit van hotels drastisch verminderen. Mogelijks zullen we moeten reserveren om aan het zwembad te gaan liggen.
Daarom, omwille van de impact van social distancing, vermoeden we dat meer mensen een tweede verblijf zullen huren in plaats van op hotel te gaan. Deze huur zal door strenge vakantieverhuurwetgeving in sommige regio’s noodzakelijkerwijze seizoenshuur zijn. Op zich een argument om zelf te investeren in een tweede verblijf.
Factor 5. Reismogelijkheden
De vraag is hoe we naar het buitenland zullen reizen. Gaan er nog veel mensen durven vliegen? Gaan we meer met de auto op vakantie? Misschien gaan meer mensen met de mobile home op vakantie? Zullen de prijzen van de vliegtickets stijgen? De manier van reizen en de kostprijs ervan zal een grote impact hebben op de Spaanse vastgoedmarkt.
Besluit: vastgoedmarkt in Spanje na Corona
Wij denken dat voornamelijk herverkoop zal lijden. En dan in het bijzonder vastgoed gelegen in minder toeristische of minder bekende regio’s. Voor kwalitatief vastgoed zal er wellicht niet veel veranderen, maar we denken wel dat er op korte termijn opportuniteiten zullen zijn. Op lange termijn verwachten we opportuniteiten voor mensen met emigratieplannen die zich niet per se in de toeristische regio’s willen vestigen.
Heeft u vragen over Spaanse vastgoed en corona? Neem dan gerust contact op of bekijk onze Corona FAQ.