De Vlaamse Regering heeft recent aangekondigd dat de zogenaamde “verdachte periode” voor roerende schenkingen wordt verlengd van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat wanneer de schenker binnen 5 jaar na een niet-geregistreerde schenking overlijdt, er alsnog (hogere) erfbelasting verschuldigd kan zijn.
Deze wijziging heeft ook gevolgen voor de gesplitste aankoop van buitenlands vastgoed, zoals in Spanje. Een gesplitste aankoop wordt vaak gefinancierd via een bankgift, wat het cruciaal maakt om goed na te denken over successieplanning bij de aankoop van Spaans vastgoed. In sommige gevallen kan het achteraf schenken van Spaans vastgoed een voordeliger alternatief zijn.
Ook als u reeds eigenaar bent van Spaans vastgoed, kan een schenking de moeite waard zijn om te overwegen. Veel Spaanse regio’s hanteren momenteel gunstige tarieven voor schenkbelastingen, wat een aantrekkelijke mogelijkheid biedt om vastgoed voordelig over te dragen aan de volgende generatie.
In dit artikel leest u waarom Spaans vastgoed schenken een slimme zet kan zijn.
De klassieker: de gesplitste aankoop
Bij een gesplitste aankoop met de ouders en kinderen kopen de ouders het vruchtgebruik van de woning. Met het vruchtgebruik behouden de ouders controle over het eigendom: zij kunnen naar believen gebruikmaken van de woning en desgewenst ook verhuren. De vruchtgebruikers staan in ruil in voor de periodieke lasten, zoals bijvoorbeeld de lokale belastingen en onderhoudskosten.
De kinderen kopen de blote eigendom van de woning. Zij hebben geen recht van gebruik en staan niet in voor de periodieke lasten en belastingen op het eigendom. Later, normaal gezien bij overlijden van de vruchtgebruikers, worden zij volle eigenaar.
In bovenstaand scenario zullen de ouders voorafgaandelijk aan de aankoop van de woning het geld voor de financiering van de blote eigendom aan de kinderen schenken. Met het geschonken geld kopen de kinderen dan de blote eigendom. Indien de schenking een bankgift betreft (een zogenaamde onrechtstreekse schenking), is de schenking in Vlaanderen belastingvrij op voorwaarde dat de schenkers nog (momenteel 3, vanaf 2025 jaar wellicht ) 5 jaar blijven leven. Deze termijn noemt men in het jargon de ‘verdachte periode’. Bij overlijden binnen de verdachte periode wordt de schenking belast aan de hoge progressieve tarieven van de Vlaamse erfbelasting (3% – 9% – 27%).
Bij een geregistreerde roerende schenking, bijvoorbeeld via een notariële akte, geldt deze verdachte periode niet, maar betaalt u een vast tarief van 3% (of 7%) schenkbelasting in Vlaanderen.
Om deze verdachte periode te vermijden en om geen schenkbelasting te betalen in België, is een onroerende schenking in Spanje mogelijks een valabel alternatief.
Na aankoop Spaans schenken
Omwille van de lage schenkbelastingen in de meeste autonome regio’s in Spanje is het mogelijks interessanter dat de ouders eerst de volle eigendom kopen en daarna de blote eigendom aan de kinderen schenken. In bijvoorbeeld de Costa Blanca, Murcia en Andalusië bestaan er momenteel 99% belastingverminderingen voor begunstigen in de rechte lijn en de langstlevende partner, zodat de uiteindelijke schenkbelasting quasi onbestaande is.
In Spanje wordt er ook op de schenking meerwaardebelasting geheven. Echter, als de schenking snel volgt op de aankoop, wordt er nog geen meerwaarde gerealiseerd en is er dus ook geen meerwaardebelasting te betalen.
Degenen die evenwel reeds eigenaar zijn van buitenlands vastgoed kunnen daarom eerst nakijken wat de minimale fiscale referentiewaarde is bij vastgoed. Deze waarde wordt gebruikt als belastbare basis van de Spaanse schenk- en meerwaardebelasting. Als deze waarde lager is dan de aankoopprijs, vermeerderd met de aankoopkosten, is er nog steeds geen meerwaardebelasting te betalen.
Bovendien is de zogenaamde verdachte periode niet van toepassing op onroerende schenkingen. Bij de schenking van buitenlandse onroerende goederen is er in België geen registratieverplichting. U heeft dus gedurende een periode van 5 jaar (in 2024 3 jaar) geen risico op de hogere taxatie in de Vlaamse erfbelasting. Daarnaast is er ook geen opduweffect in de Vlaamse erfbelasting.
De aanwas van het vruchtgebruik
Bij het overlijden van de vruchtgebruikers worden de blote eigenaars volle eigenaar. De waarde van het vruchtgebruik, die terugkeert naar de blote eigenaar, noemt men de ‘aanwas’ en wordt in Spanje belast. Deze belasting is afhankelijk van de manier waarop het vruchtgebruik ontstaat.
Indien het vruchtgebruik ontstond door een gesplitste aankoop, is de overdrachtsbelasting van toepassing. Dit zijn tarieven van respectievelijk 10%, 8% en 7% in de Costa Blanca, Murcia en Andalusië. De tarieven worden geheven op de waarde van het vruchtgebruik op moment van overlijden van de vruchtgebruiker.
Als het vruchtgebruik ontstond door een schenking, is de schenkbelasting van toepassing van het moment dat de schenking plaatsvond. Dit betekent dat de waarde van het vruchtgebruik quasi niet belast zal worden. Wederom een reden om achteraf, na aankoop, de blote eigendom te schenken.
In Vlaanderen is de aanwas belastingvrij.
Besluit
Tussen (groot)ouders en (klein)kinderen is gesplitst aankopen minder interessant dan achteraf, na aankoop, de blote eigendom te schenken:
- er is geen verdachte periode van (binnenkort) 5 jaar, met risico op hoge belastingen in de Vlaamse erfbelasting;
- er is geen schenkbelasting te betalen in Vlaanderen;
- de Spaanse schenkbelasting is dankzij verminderingen van 99% te verwaarlozen;
- er is geen meerwaardebelasting in Spanje als er tijdig wordt geschonken na aankoop;
- de aanwas van het vruchtgebruik is later quasi onbelast.
Om die redenen heeft een schenking in de meeste gevallen de voorkeur boven een gesplitste aankoop. Let op: bij successieplanning is elke situatie anders. U moet rekening houden met verschillende factoren – die kunnen verschillen naargelang de situatie – bij het opmaken van een sluitende planning.
Herbekijk ons gratis webinar
Op donderdag 24 oktober organiseerden we een gratis webinar waarin we de verschillende mogelijkheden over schenken in Spanje toelichten.
Duurtijd: +/- 45 minuten
Heeft u vragen over schenken in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u bijstaan met de afwikkeling van een schenking in Spanje.