We zien een toename van bevriende koppels of familieleden die samen één woning in Spanje aankopen. De eigenaars komen dan overeen wie wanneer gebruik zal maken van de woning en wie welke kosten zal betalen. Ook kan er een regeling worden getroffen over de verhuringen. Daarom bespreken we in dit artikel de mogelijkheden om Spaans vastgoed te kopen met vrienden of familieleden.
Optie 1: U koopt samen in onverdeeldheid
In dit scenario koopt u samen rechtstreeks de volle eigendom. Elke eigenaar heeft dan een aandeel of percentage in de volle eigendom. Afspraken over bijvoorbeeld de verdeling van kosten of wie wanneer gebruik mag maken van de woning, leggen de eigenaars vast via een onderhandse overeenkomst of via een notariële akte. Zo is het ook mogelijk om de eigenaars gedurende maximaal 10 jaar te verbieden om uit onverdeeldheid te treden of om te verkopen aan een derde.
Optie 2: U koopt via een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid
Een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid (entidade sin personalidad jurídica) en in het bijzonder een “comunidad de bienes” is een vennootschap waarbij de aandeelhouders samen activa of arbeid inbrengen om gezamenlijk een vermogen aan te houden. Dit is vergelijkbaar met een maatschap in België en Nederland of (in mindere mate met) de SCI in Frankrijk.
Via deze structuur is het mogelijk om verschillende afspraken op te maken over het beheer en behoud van de woning en/of de verdeling van de huuropbrengsten. Eén eigenaar kan bijvoorbeeld aanzienlijk meer bevoegdheden verkrijgen in verhouding tot zijn aandeel in de woning.
Een comunidad de bienes heeft geen rechtspersoonlijkheid, waardoor er onbeperkte aansprakelijkheid is van de aandeelhouders. Tevens worden de aandeelhouders belast in de personenbelasting en niet in de vennootschapsbelasting (op voorwaarde dat er geen economische activiteit wordt gevoerd).
Deze optie is in praktijk minder gebruikelijk. Bevriende koppels die voor dergelijke structuur kiezen, hebben doorgaans ook verhuurplannen, uitgebreide afspraken over het gebruik van de woning of overwegen om samen een hypotheek af te sluiten op naam van de vennootschap.
Een comunidad de bienes kan zowel onderhands als met een notariële akte worden opgericht.
Optie 3: U koopt met een Spaanse vennootschap met rechtspersoonlijkheid
Klassiek spreken we dan over de oprichting van een SL. U richt dan samen met uw parters/vennoten een Spaanse vennootschap op. Deze structuur is voornamelijk interessant voor de grotere investeringsprojecten, waarbij persoonlijk gebruik van de woning van beperkt belang is.
De aandeelhouders zijn met de SL beperkt aansprakelijk tot hun inbreng. De vennootschap wordt belast door de Spaanse vennootschapsbelasting.
Kom hier meer te weten over een SL oprichten.
Optie 4: U koopt met een buitenlandse vennootschap
Tot slot kunt u met bijvoorbeeld uw (bestaande) Belgische of Nederlandse vennootschap Spaans vastgoed kopen. Vaak kadert een zo’n vastgoedaankoop dan in een gezamenlijke investering met vennoten.
Als de activiteit beperkt blijft tot het verhuren van een aantal panden, is de vennootschap een niet-inwoner zonder vaste inrichting. Dit betekent dat de belasting voor niet-inwoners van toepassing blijft en dat huuropbrengsten belastbaar zijn aan het tarief van 19%.
Hier vindt u meer informatie over kopen met een vennootschap.
Besluit: Spaans vastgoed kopen met vrienden of familieleden
Voor de meeste mensen die Spaans vastgoed kopen met vrienden of familieleden zal de eerste optie, kopen in onverdeeldheid, de aangewezen piste zijn. U legt dan immers via een onderhandse overeenkomst of via een notariële akte uw afspraken vast. De andere mogelijkheden zijn eerder geschikt voor complexere situaties of investeerders.