Hoe werkt schenken in Spanje praktisch?

Omwille van de lage schenkbelastingen in de meeste Spaanse autonome regio’s, met 99% verminderingen in de rechte lijn, wordt schenken fiscaal interessant. In dit artikel bespreken we de verschillende stappen om te schenken in Spanje.

Stap 1. Raadpleging van de fiscale referentiewaarde

In principe heeft elk onroerend goed in Spanje een fiscale referentiewaarde, de zogenaamde ‘valor de referencia‘. Deze waarde is de minimale aanvaardbare waarde voor de Spaanse belastingdienst voor bijvoorbeeld de berekening van de schenkbelasting. Om de referentiewaarde te kunnen raadplegen hebben we een aanslagbiljet van de IBI of de ‘referencia catastral‘ van de woning nodig.

Op basis van de referentiewaarde wordt de schenkbelasting berekend. Dit is belangrijk om een eerste idee te hebben van de uiteindelijk te betalen Spaanse schenkbelasting en de Spaanse meerwaardebelastingen. Op dit moment kunnen we berekenen of een schenking effectief voordeliger is dan erven.

Lees meer over de fiscale referentiewaarde in Spanje.

Stap 2. Opmaak van een notariële volmacht

Om de volgende stappen te kunnen uitvoeren in Spanje – zonder uw aanwezigheid ter plaatse – hebben we een notariële volmacht nodig. Een notariële volmacht kan u zowel in België als in Spanje geven. Zowel de schenkers als de begiftigden dienen een dergelijke volmacht te geven.

Lees meer over een notariële volmacht.

Stap 3. Aanvraag van de NIE-nummers

Met de volmacht kunnen we alle nodige NIE-nummers in orde maken. In een normale situatie zullen de schenkers reeds over een NIE-nummer beschikken. Voor de begiftigden zullen we een NIE-nummer moeten aanvragen.

Hier vindt u meer informatie over het NIE-nummer.

Stap 4. Ondertekening van de notariële akte

Zodra alle NIE-nummers zijn verkregen, kunnen we de notariële akte opmaken. U heeft de mogelijkheid om de volle eigendom, het vruchtgebruik, of de blote eigendom te schenken. De verhouding tussen het vruchtgebruik en de blote eigendom is afhankelijk van de leeftijd van de jongste vruchtgebruiker. De formule is 89 – de leeftijd van de jongste vruchtgebruiker = het percentage van het vruchtgebruik, met een minimum van 10%.

De ondertekening van de akte gebeurt in Spanje. Dankzij de volmacht hoeft u hierbij niet aanwezig te zijn.

Belangrijk om weten is dat u geen voorwaarden kan opnemen in een Spaanse schenkingsakte. Gegeven is gegeven.

Stap 5. Aangifte van de verschillende belastingen en registratie van de eigendomstitel

Tot slot moeten we binnen één maand na de schenkingsakte de belastingaangiften in, waarna de nieuwe eigendomstitel kan worden geregistreerd. Naast de schenkbelasting zijn er een nationale meerwaardebelasting en een gemeentelijke meerwaardebelasting. Als er geen meerwaarde wordt gerealiseerd, zijn er uiteraard geen meerwaardebelastingen.

In Spanje wordt een schenking voor de meerwaardebelasting gelijkgesteld met een verkoop, waarbij de ‘verkoopprijs’ overeenkomt me de fiscale referentiewaarde. Om de nationale meerwaarde te bepalen, vermindert u de fiscale referentiewaarde met de aankoopprijs, de aankoopkosten en schenkingskosten. De gemeentelijke meerwaardebelasting hanteert een andere berekeningsmethode.

Omwille van de lage schenkbelastingen in rechte lijn in de meeste autonome regio’s, met 99% verminderingen, is schenken in Spanje momenteel een interessante vorm van successieplanning. Dit op voorwaarde dat er geen of een lage meerwaardebelasting verschuldigd is.

Wat kost een schenking in Spanje?

Naast de verschillende belastingen (schenkbelasting en de twee meerwaardebelastingen) zijn er notaris- en registratiekosten (ruim geschat +/- 2500 euro), de kosten van een notariële volmacht (+/- 675 euro), diverse kosten (+/- 150 euro, waaronder de NIE-nummers en opzoekingskosten) en erelonen.

Vanaf wanneer kan ik schenken?

Zodra u eigenaar bent. De aankoop en schenking van een woning in Spanje kan dus quasi gelijktijdig plaatsvinden.

Gratis webinar op 24 oktober 2024

Op donderdag 24 oktober om 19:00 organiseren we een webinar over de verschillende aspecten van schenken in Spanje. U kan zich hier inschrijven.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands