Nadat u een geschikt pand heeft gevonden bij een lokale makelaar, kunt starten met onderhandelen over de aankoop van een woning in Spanje. Daarom geven we in dit artikel 5 tips voor de onderhandeling met een Spaanse makelaar.
Tip 1: Bewaar de advertentie/publicatie van de woning
Op de advertentie (online of op papier) over de woning staan vaak reeds bepaalde voorwaarden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan meubilair inbegrepen of elektriciteit conform. Echter komt het wel eens voor dat men achteraf terugkomt op bepaalde afspraken. Zo hebben we zelfs al gezien dat de online advertentie na aanvaarding van het bod nog werd aangepast ten nadele van de koper. Om te vermijden dat de verkoper achteraf op zijn initiële afspraken terugkomt, is het belangrijk dat u de advertentie opslaat of bijhoudt. U doet immers een bod op basis van de informatie en de voorwaarden die u men presenteert.
Kopen in Spanje: waar op letten?
Tip 2: Schep duidelijkheid over wie de commissie van de makelaar betaalt
In Spanje kan het voorkomen dat – bij herverkoop – de commissie van de makelaar wordt gedeeld door zowel koper als verkoper. Goede afspraken maken goede vrienden, dus vraag hier op voorhand duidelijkheid over. Op die manier kunt u rekening houden met het totale kostenplaatje.
Tip 3: Maak concrete afspraken in het reservatiecontract
Nadat uw bod werd aanvaard, is de volgende stap de opmaak van een reservatiecontract. U kunt dit vergelijken met een optie. Bij een reservatiecontract is het belangrijk dat u de volgende zaken vermeld:
- reservatieperiode: hoe langt blijft de optie geldig?
- betalingsoverzicht: binnen welke periodes doet u welke betalingen?
- bewaarder van de betalingen: op welke (derden)rekening worden de contractbetalingen gestort?
- wat is de uiterste termijn voor het organiseren van de aktedatum?
- welke voorwaarden zijn voor u essentieel?
- is de inboedel al dan niet inbegrepen?
- onder welke voorwaarden kunt u de koop annuleren?
- wenst u een technisch deskundige aan te stellen om de bouw of grond te controleren?
Lees meer over het reservatiecontract.
Tip 4: Houd rekening met de aanvraag van uw NIE-nummer
Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-inwoners in Spanje. U heeft een NIE-nummer bijvoorbeeld nodig om de overdrachtsbelastingen te voldoen en de nutsvoorzieningen over te dragen. De Spaanse politie maakt NIE-nummers aan, waardoor dit vaak een vertragende factor is in het koopproces. Als u nog geen NIE-nummer heeft op moment van reservatie, neem dan voldoende tijd om de aktedatum in te plannen.
Hier vindt u meer informatie over het NIE-nummer.
Tip 5: Prijs?
Een veelvoorkomende vraag bij het onderhandelen over de aankoop van een woning in Spanje gaat natuurlijk over de mogelijkheden om af te dingen van de vraagprijs. Het is moeilijk om hierop een sluitend antwoord op te geven. De huizenmarkt in Spanje varieert immers sterk per regio. De situatie op eilanden is anders dan de situatie op het vaste land. De Costa Blanca Noord heeft een andere marktdynamiek dan de Costa Blanca Zuid. En in Catalonië gelden er andere gebruiken dan bijvoorbeeld in Andalusië. Maar wie niet waagt, niet wint. Een prijsonderhandeling dient echter niet altijd over de prijs te gaan, maar kan ook op andere voorwaarden betrekking hebben.
Hier vindt u nog enkele tips over veilig kopen in Spanje.
Heeft u vragen over vastgoed kopen in Spanje? Neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier.