We krijgen regelmatig de vraag wanneer men als Belg recht heeft op medische verzorging in Spanje. Verschillende cliënten zijn immers meerdere maanden per jaar in hun tweede verblijf in Spanje. De vraag is dan wat er gebeurt indien zij medische verzorging nodig hebben?
U bent geen resident in Spanje
Indien u geen resident bent in Spanje, maar er wel regelmatig verblijft, kunt u (per persoon) gratis een Europese ziekteverzekeringskaart aanvragen bij uw ziekenfonds. Met een Europese ziekteverzekeringskaart kunt u voor tijdelijke verblijven in Spanje beroep doen op de Spaanse publieke medische verzorging.
Deze medische verzorging is evenwel beperkt tot de noodzakelijke verzorging om u terug naar België te repatriëren. Deze medische kosten worden betaald door de mutualiteit. Als u bijvoorbeeld wordt opgenomen in een Spaans publiek ziekenhuis, zal dit ziekenhuis de kosten verrekenen met uw Belgisch ziekenfonds. In een privaat ziekenhuis is dit echter niet het geval en wordt de Europese ziekteverzekeringskaart niet altijd aanvaard.
Als u geen Europese ziekteverzekeringskaart heeft aangevraagd en u dient beroep te doen op dringende medische verzorging, kunt u contact (laten) opnemen met Mutas. Mutas is een samenwerking van de verschillende Belgische mutualiteiten. Zij begeleiden u dan verder en staan in contact met de lokale medische diensten.
U bent resident in Spanje
Indien u resident bent in Spanje, kunt u een SIP-kaart aanvragen. Wanneer u de residencia en de padrón heeft bekomen, kunt u de SIP-kaart afhalen (Sistema de Informacion Poblacional). Hiermee heeft u kosteloos toegang tot de publieke gezondheidszorg in Spanje.
Lees meer over de immigratieprocedure in Spanje.
Naast de publieke gezondheidszorg kunt u beroep doen op een private ziekteverzekering. Denk aan verzekeraars zoals Allianz Care, BUPA Global, Cigna Global, Aetna, etc.
In bepaalde situaties kunt u ook gebruik maken van de Belgische consulaire diensten.