Een appartement in Madrid kopen gaat gepaard met een aantal bijkomende kosten en belastingen. In vergelijking met de andere Spaanse regio’s zijn de aankoopkosten in Madrid laag. Dit artikel geeft u een overzicht.
Registratierechten of btw
Net zoals in België zijn er in Spanje registratierechten, thans in Vlaanderen verkooprechten genoemd. De tegenhanger in Spanje is de Impuesto Transmisiones Patrimoniales (hierna: ITP). De tarieven verschillen per autonome regio, maar in Madrid bedraagt de ITP in de regel 6% van de aankoopprijs. Er zijn nog verminderingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een vermindering voor de aankoop van de gezinswoning.
Indien u evenwel een koop op plan of een nieuwbouw wenst te kopen, is er geen ITP. In dat geval betaalt u 10% btw op de aankoopprijs. De btw is een nationale belasting, waardoor op het Spaans schiereiland overal dezelfde tarieven gelden.
Naast de btw, betaalt u bij nieuwbouw ook een zegelrecht, namelijk de Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados (hierna: AJD). Dit zegelrecht is wederom regionaal geregeld, zodat elke autonome regio haar eigen tarieven mag toepassen. In Madrid bedraagt het standaardtarief 0,75% op de aankoopprijs.
De registratierechten bij een appartement in Madrid kopen bedragen 6% van de aankoopprijs. Indien u een nieuwbouw koopt, betaalt u 10% btw en een zegelrecht van 0,75%.
Lees meer over het aankoopproces van een nieuwbouw woning in Spanje.
Notaris- en registratiekosten
Naast de belastingen op de aankoopprijs, betaalt u ook notaris- en registratiekosten. De erelonen voor een notaris in Spanje zijn afhankelijk van de aankoopprijs, maar situeren zich rond de 1200 – 2500 euro.
Naast de kosten voor de notaris, dient u ook uw nieuwe eigendomstitels in te schrijven in het eigendomsregister en kadaster. De kosten hiervan bedragen zo’n 600 – 1000 euro.
Erelonen begeleiding
Een notaris in Spanje adviseert u niet over de aankoop. Ook doet hij geen juridische controles op het onroerend goed. Daarom is het aan te raden dat u zich laat begeleiden. Zo kunt u veilig kopen.
Lees meer over de taken van een notaris in Spanje.
Andere kosten
De kleinere kosten zijn:
- bankkosten
- overzetten nutsvoorzieningen
- aanvraag van een NIE-nummer
De betaling van het saldo van de koopprijs bij de notaris gebeurt in Spanje via een bankcheque. De bank rekent hiervoor kosten aan. Lees meer over het openen van een Spaanse bankrekening.
Nadat u eigenaar bent geworden van het onroerend goed, worden de contracten voor water en elektriciteit overgezet. Dit kost zo’n 200 euro.
Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-residenten. Dit nummer is noodzakelijk om uw Spaanse belastingen te betalen. Er zijn verschillende manieren om een NIE-nummer aan te vragen. Dit kan al vanaf zo’n 10 euro per persoon. Lees meer over de mogelijkheden om een NIE-nummer aan te vragen.
Bent u van plan om vastgoed te kopen in Spanje? Neem dan gerust contact op en we maken vrijblijvend een indicatie van de aankoopkosten voor u op.