Hoe verloopt de aankoop van een woning in Spanje praktisch?

Een woning in Spanje kopen verloopt anders dan in België. Als u bijvoorbeeld een woning aan de Costa Blanca wenst te kopen, zal u een aantal formaliteiten moeten regelen. Dit artikel bespreekt het koopproces van een woning in de Costa Blanca stap voor stap.

Denk aan de bijkomende kosten bij koop van woning in Spanje

Vaak worden de bijkomende kosten naast de aankoopprijs vergeten. Zo zijn er verschillende kosten bij de aankoop van een woning in Spanje.

Allereerst zijn er de Spaanse belastingen op de aankoop van een tweede verblijf. Dit is zoals de Belgische registratierechten op de aankoop van een onroerend goed. Daarnaast zijn er de notaris- en registratiekosten. Ook dient u de elektriciteit- en watercontracten over te zetten. Tot slot zijn er de erelonen van juristen of advocaten.

Een voorbeeld: wanneer u in Alicante een vakantiehuis wil kopen aan een prijs van 160.000 euro, kan u de volgende kostenraming maken.

  • Notaris- en kadasterkosten: tussen de 1.000- 2.000 euro.
  • Water- en elektriciteitscontracten: tussen de 100 – 600 euro.
  • Registratierechten: 16.000 euro (10%)

 

Bij nieuwbouwwoningen of een koop op plan zijn er geen registratierechten. In deze situaties betaalt u echter wel 10% btw en een zegelrecht van 1,50% op de aankoopprijs. Nieuwbouwprojecten zijn dus vaak duurder.

In het algemeen komt er 12,50% – 15% op de aankoopprijs bij. Ook als u gaat lenen in Spanje zijn er extra kosten.

Lees meer over de bijkomende belastingen en kosten.

Hier vindt u de vier stappen om een Spaanse hypotheek aan te vragen.

U heeft een woning in Spanje gevonden

Eens u een ideale woning heeft gevonden, zal de makelaar of verkoper u vragen om een contrato de reserva te ondertekenen. U zal dan een waarborg/eerste aanbetaling betalen van 3.000 tot 10.000 euro om de woning uit de markt te halen. Als u later van gedachten verandert, en de woning niet meer wenst te kopen, bent u de aanbetaling kwijt.

Lees meer over het reservatiecontract en de eerste aanbetaling.

Daarom is het belangrijk dat u juridische ondersteuning heeft en de nodige voorbehouden en ontbindende voorwaarden in uw contract laat zetten. Als er dan (ernstige) gebreken zijn aan de woning, kunt u de eerste aanbetaling recupereren. Veelvoorkomende gebreken zijn: bouwovertredingen, de verkoper kan niet verkopen, er kleven schulden aan de woning of urbanisatie. Als het een koop op plan betreft, zien we vaak dat er geen bankgarantie wordt aangevraagd. Voorzie daarom voldoende tijd om het pand juridisch te laten onderzoeken.

Belangrijk: bij nieuwbouw of bij een koop op plan verloopt het koopproces anders.

Zoek juridische ondersteuning

De notaris in Spanje heeft niet hetzelfde takenpakket als de Belgische notaris. De notaris in Spanje geeft geen advies en controleert de woning niet.  Juridische begeleiding is nodig om een vlotte en veilige eigendomsoverdracht te garanderen en de woning te onderzoeken op mogelijke lasten en schulden.

Daarnaast is het belangrijk dat een advocaat of jurist uw belangen behartigt en uw contracten opstelt of nakijkt. Tevens kan u aan uw raadsman een volmacht geven om alle formaliteiten te regelen, waaronder het verkrijgen van een NIE-nummer of de vertegenwoordiging voor de notaris.

Kom meer te weten over de taak van een advocaat in Spanje.

Vraag een NIE-nummer aan

Tijdens het juridisch onderzoek heeft u tijd om een NIE-nummer aan te vragen. Een NIE-nummer is een persoonlijk identificatienummer voor niet-residenten in Spanje. Dit document is noodzakelijk om een woning in Spanje te kunnen kopen. Het NIE-nummer is ook nodig om de niet-residenten belasting te betalen of later een auto in te voeren.

U kunt een NIE-nummer aanvragen in het lokale Spaanse politiekantoor via het formulier EX-15. Een andere mogelijkheid is om het NIE-nummer aan te vragen in het Spaanse consulaat te Brussel of Amsterdam. Reken hiervoor zo’n twee maanden. Wij kunnen tevens voor u een NIE-nummer aanvragen met een notariële volmacht.

Lees meer over hoe u een NIE-nummer kan aanvragen.

Onderteken het compromis

Na een positief juridisch onderzoek van de woning in Spanje wordt de contrato privado de compraventa ondertekend. Dit contract is vergelijkbaar met het compromis. U betaalt binnen 10 dagen na ondertekening een voorschot van 10%. Het resterende bedrag betaalt u binnen 2 tot 4 weken. Het is perfect mogelijk dat u de verkoper nog enkele verplichtingen oplegt, zoals de regularisatie van een bouwovertreding.

Let op: het komt vaak voor dat het reservatiecontract wordt overgeslagen en men onmiddellijk over gaat tot de ondertekening van het compromis. Dit raden we af omdat u zo geen garanties heeft over de juridische staat van de woning.

Aan de hand van een concreet dossier leggen we uit waarom u best niet onmiddellijk het compromis ondertekent.

Een Spaanse bankrekening nodig?

De laatste betaling van de aankoop dient via een Spaanse bankrekening te gebeuren. Dit kan de Spaanse derdenrekening zijn van ons kantoor of uw eigen Spaanse bankrekening. Uw eigen Spaanse bankrekening is doorgaans enkel aan te raden indien de lokale nutsmaatschappijen domiciliëringen vanuit een Belgische of Nederlandse rekening niet aanvaarden.

Hier vindt u meer informatie over de kosten van een Spaanse bankrekening en wanneer een Spaanse bankrekening noodzakelijk is. 

Naar de notaris

Na de ondertekening van het compromis en na het openen van een Spaanse bankrekening wordt de effectieve verkoop afgesloten voor de notaris. U ontvangt ter plaatse de sleutels van de woning en een voorlopige akte, de copia simple. De officiële notariële akte ontvangt u later per post.

Tip: vooraleer u naar de notaris gaat, is het gebruikelijk dat u de woning nogmaals bezoekt en controleert op zichtbare gebreken.

Registratie van uw eigendom in het kadaster

Nadat u bij de notaris bent geweest, dienen uw eigendomstitels ingeschreven te worden in het eigendomsregister en het kadaster. Zo vrijwaart u uw eigendomsrecht tegenover derden. Merk op dat de notaris in Spanje dit niet voor u doet.

Overweegt u de aankoop van een tweede verblijf in Spanje? Of heeft u vragen over Spaans vastgoed kopen? Schrijf u dan alvast in op onze nieuwsbrief of neem gerust contact op.

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands